نوشته های من

نوشته هایی با موضوعات فلسفه، اعتقادات الهی، روانشناسی، ادبیات، موضوعات علمی و ....

نوشته های من

نوشته هایی با موضوعات فلسفه، اعتقادات الهی، روانشناسی، ادبیات، موضوعات علمی و ....

ناخودآگاه

نام کتاب: ناخود آگاه

نویسنده: آنتونی ایستوپ (Antony Easthope)

مترجم: شیوا رویگریان

تعداد صفحات کتاب: 243 صفحه

نشر مرکز

این کتاب از جنبه های مختلفی ناخودآگاه رو بررسی میکنه و ریشه بسیاری از تمایلات و رفتارهای انسانی رو در ناخودآگاه جستجو میکنه... کتاب به صورت عمده بر پایه نظریات زیگموند فروید و ژاک لاکان هست (لاکان رو در کتاب به صورت لکان نوشته) ژاک لاکان یکی از تاثیرگذارترین نظریه پردازهای پست مدرنیسم هست و نظریه های پیچیده ای هم در ارتباط با ساختار زبان داره... لاکان از ادامه دهندگان مکتب فروید هست و نظریه ناخودآگاه رو هم در واقع از فروید گرفته... نویسنده کتاب نظریات فروید و لاکان و در بعضی جاها یونگ رو در این ارتباط جمع آوری کرده و موضوع بندی کرده... موضوعات کتاب در چند بخش جمع آوری شده که عنوان هاش اینها هستن:

1. آیا ناخودآگاهی هست؟

2. ناخودآگاه در نظر فروید و لکان

3. ناخودآگاه و "من"

4. ناخودآگاه و جنسیت

5. ناخودآگاه و متن

6. ناخودآگاه و تاریخ

7. نتیجه گیری

در کتاب قسمتهای مختلفی هست که نظریه های روانشناسی رو در کتاب ها یا فیلم های معروف پیاده سازی کرده... نکته ای که بسیار قابل توجه هست اینه که انسانها با تمام پیشرفتهایی که در تمدن داشتن در درونشون هنوز اسیر ویژگیهای کاملا ابتدایی هستن و بسیاری از این ویژگیهای ابتدایی هست که رفتارهاشون رو شکل میده... و جالب این هست که بسیاری از ویژگیهایی که در مورد انسانها تحلیلش سخت هست در واقع جایی در ناخودآگاه خودش ریشه دارن...

کتاب تقریبا متن تخصصی روانشناسی هست و باید اطلاعات اولیه خوبی از روانشناسی داشته باشین... اگر کتابها یا نمایشنامه هایی که بهشون در کتاب اشاره شده رو خونده باشین لذت بیشتری میبرین از خوندن نوشته ها... در مجموع خوندن این کتاب برای من هم خیلی لذت بخش بود هم مطالب جدید یاد گرفتم...

در مطالعه علوم بخشهایی وجود داره که به نظر من باعث میشه که دید خیلی بهتری نسبت به مسائل مختلف داشته باشیم... مثلا فلسفه، جامعه شناسی، روانشناسی، هنر و ادبیات از جمله این علوم هستن که داشتن اطلاعات تخصصی در هر مورد باعث میشن که اتفاقها و رویدادها رو با یه دید کاملا بازتر و کاملتر بتونیم ببینیم... و طبیعتا لذت خیلی بیشتری هم از زندگی ببریم.

فروید، یونگ و دین

عنوان کتاب: "فروید، یونگ و دین"

نوشته: مایکل پالمر

مترجمان: محمد دهگانپور و دکتر غلامرضا محمودی

انتشارات رشد

همونطور که از عنوان کتاب مشخص هست در این کتاب نظریه های فروید و یونگ که جزو نظریه های اصلی در روانشناسی دین هستن مورد بررسی قرار گرفته. کتاب در دو بخش نوشته شده. بخش اول به صورت کامل نظریات فروید درش بررسی شده و در بخش دوم به صورت کامل نظریات یونگ. در هر دو بخش هم در انتها نقد بر نظریه هر کدوم هست که خود پالمر نوشته. به نظر من نقدهایی که بر هر دو نظریه پالمر نوشته واقعا نقدهای فوق العاده عالی هستن و در هر دو مورد تونسته به دقت و به خوبی نقاط ضعف هر کدوم رو بررسی کنه.

فروید و یونگ هر دو ماجراهای جالبی در زندگی شخصی خودشون داشتن. من فقط به صورت خلاصه میگم که یونگ روزگاری شاگرد فروید بوده ولی بعد سر یه سری مسائلی با هم اختلاف شدید پیدا میکنن. نظریات دین شناسانه این دو و کلا نظریات روانشناسی مختلفی که دارن خیلی با هم متفاوت هست و در بیشتر زمینه ها هم متضاد با همدیگه هست.

جزئیات نظریات دین شناسانه فروید و یونگ هر دو خیلی خیلی برای من جالب بود... به این خاطر که هر کدوم دین رو از جنبه روانشناسی بررسی کردن و در موردش نظریه های مختلفی دادن... بحث های هر کدوم در این مورد انقدر مفصل هست که من حتی خلاصه اش رو هم نمی تونم بنویسم اگر دوست دارین می تونین توی همین کتاب پیگیری بکنین.

در مورد فروید فقط به صورت خیلی خلاصه بگم که اعتقاد داره که دینداری یه روان آزردگی هست و ویژگیهای دینداری رو با سایر روان آزردگی ها از جمله وسواس مقایسه کرده و شباهتهای زیادی پیدا کرده.

در ابتدای بخشی که مربوط به فروید هست قسمتی از نامه فروید به یونگ رو نوشته که براتون می نویسم:

"من از اعماق وجود خود تنها به یک چیز می توانم اطمینان کنم. عمیقا بر این باورم که تمامی شالوده نیاز انسان به دین، بر درماندگی خردسالانه او قرار دارد. درماندگی که وجود آن در انسان محرزتر از حیوانات است. نوع بشر پس از تولد، دنیای بدون پدر و مادر را نمی تواند تحمل کند و برای خود، خدای عادل و طبیعت دلپذیر، این دو بدترین دروغ انسانی را که می توانست تصور کند، بنا می نهد"

کتاب بخشهای فوق العاده جالبی از هر دو نظریه داره که چطوری نیازهای روانی انسان به صورت به وجود آوردن دین و خدا خودش رو نشون میده... که البته فروید و یونگ در این موارد اختلاف نظرهای زیادی دارن.

کتاب بخشهای نیمه تخصصی داره که حتما باید آشنایی نسبتا کاملی با نظریه های روانشناسی داشته باشین. همچنین آشنایی با ادیان در مورد هر دو نظریه بخصوص در مورد نظریات یونگ لازم هست.

فروید و یونگ در واقع بنیانگذاران دو مکتب مختلف روانشناسی هستن که بعد از اونها توسط ادامه دهنده هاشون تکمیل شد و پیروان زیادی هم داره.